Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Filmen Sökarna drar storpublik

Trettio år efter premiären går kultfilmen upp på bio igen

Få filmer har nått en sådan kultstatus som Daniel Fridell och Peter Cartiers film Sökarna från 1991. Nu går den i en ocencurerad version upp på bio igen och har redan sålt fler biljetter än flera nyproducerade amerikanska biofilmer som visas samtidigt. En hel generation som var unga när filmen kom, och nu en ny, kan repliker från filmen. När man umgås med regissören Daniel Fridell kan man bevittna hur folk på krogen kan komma fram till honom och vräka ur sig Liam Norbergs replik till Thorsten Flinck när de drar kokain på toaletten.

“Han e luuugn, ok!”

Kanske är det filmens autentiska energi, som kommer av att den gjordes av då oerfarna filmskapare som med enormt självförtroende och fuck off attityd skapade en film om en verklighet som de själva upplevde.

“Jag tror filmen fick ett sådant genomslag delvis för att vi inte kände till hur man ”borde göra film”, vi hade inga regler och inga skygglappar. Den friheten är svår att få i dagens film och TV bransch, för att försöka hitta tillbaka till den känslan så håller jag och några kollegor nu på att skapa Eleven Stories, en plattform som ska hjälpa filmskapare och berättare överlag att hitta alternativ finansiering till sina projekt.”

Under tiden Sökarna kom höll en ny typ av ungdomskultur på att växa fram, mot bakgrunden av ett nytt ökande utanförskap i ett samhälle i förändring, ett hårdare samhälle med ekonomisk kris, ökad splittring och brottslighet. Unga männiksor som sökte. Det temat är minst lika aktuellt idag och förvånansvärt få lyckas fånga upp de berättelserna på ett trovärdigt sätt.

“Många har genom åren bett oss att göra en riktig uppföljare till Sökarna, men det har inte känts som att det funnits behov för det. Men under de senaste årens ökade skjutningar så har det känts aktuellt igen, en film/eller TV serie som inte bara ”cashar” in på kriminalitet, men ändå arbetar tematiskt med det, så vi har börjat planera en uppföljare, fast som TV-serie”

Passa på att gå och se den, nu är det bara några få visningar kvar, ni kan beställa biljetter HÄR. Och lyssna gärna på ljudboksversionen av boken Sökarna som skrevs innan de gjorde filmen. Den spelade vi in med skådespelaren Erik Bolin och den kan ni lyssna på här (eller på någon av de andra ställena för ljudböcker):

Sökarna på Storytel

Fler blogginlägg

Blogg

Nytt poddavsnitt : Omringad av IS

Nytt poddavsnitt : Omringad av IS Fysioterapeuten Dorpec Kobane arbetade under två år som sjukvårdare mitt i kriget mot IS i Syrien, och har skrivit boken Kobanesyndromet om sina upplevelser. Här berättar han om en otroligt stark händelse han var med om i kriget (Känsliga lyssnare varnas!). Lyssna här: Podcasten finns på Acast, Itunes, Spotify

Läs mer »
Blogg

Ola brising om Cold Turkey, moralism & Gurdijeff

Nu har vi släppt avsnitt nr 2 av vår podcast! Denna gång kan ni lyssna på författaren och journalisten Ola Brising som skrivit boken ”Cold Turkey – en vuxensaga” som är en filosofisk relationsroman, en annorlunda, stundtals provocerande och mycket tankeväckande bok. Hör Ola berätta om boken, filosofen George Ivanovich Gurdjieff och om faran med

Läs mer »
Blogg

Krigets fasor

Om trauman som aldrig går bort Det är nästan omöjligt att ta in alla bilder och vittnesmål som kommer från krigets Ukraina. Kriget påverkar människorna på ett sätt som går långt utöver de fysiska och materiella skadorna, det skapar trauman i individer och grupper som ofta varar i generationer. För den svenske fysioterapeuten Dorpec väcker

Läs mer »
Scroll to Top