Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Filmen Sökarna drar storpublik

Trettio år efter premiären går kultfilmen upp på bio igen

Få filmer har nått en sådan kultstatus som Daniel Fridell och Peter Cartiers film Sökarna från 1991. Nu går den i en ocencurerad version upp på bio igen och har redan sålt fler biljetter än flera nyproducerade amerikanska biofilmer som visas samtidigt. En hel generation som var unga när filmen kom, och nu en ny, kan repliker från filmen. När man umgås med regissören Daniel Fridell kan man bevittna hur folk på krogen kan komma fram till honom och vräka ur sig Liam Norbergs replik till Thorsten Flinck när de drar kokain på toaletten.

“Han e luuugn, ok!”

Kanske är det filmens autentiska energi, som kommer av att den gjordes av då oerfarna filmskapare som med enormt självförtroende och fuck off attityd skapade en film om en verklighet som de själva upplevde.

“Jag tror filmen fick ett sådant genomslag delvis för att vi inte kände till hur man ”borde göra film”, vi hade inga regler och inga skygglappar. Den friheten är svår att få i dagens film och TV bransch, för att försöka hitta tillbaka till den känslan så håller jag och några kollegor nu på att skapa Eleven Stories, en plattform som ska hjälpa filmskapare och berättare överlag att hitta alternativ finansiering till sina projekt.”

Under tiden Sökarna kom höll en ny typ av ungdomskultur på att växa fram, mot bakgrunden av ett nytt ökande utanförskap i ett samhälle i förändring, ett hårdare samhälle med ekonomisk kris, ökad splittring och brottslighet. Unga männiksor som sökte. Det temat är minst lika aktuellt idag och förvånansvärt få lyckas fånga upp de berättelserna på ett trovärdigt sätt.

“Många har genom åren bett oss att göra en riktig uppföljare till Sökarna, men det har inte känts som att det funnits behov för det. Men under de senaste årens ökade skjutningar så har det känts aktuellt igen, en film/eller TV serie som inte bara ”cashar” in på kriminalitet, men ändå arbetar tematiskt med det, så vi har börjat planera en uppföljare, fast som TV-serie”

Passa på att gå och se den, nu är det bara några få visningar kvar, ni kan beställa biljetter HÄR. Och lyssna gärna på ljudboksversionen av boken Sökarna som skrevs innan de gjorde filmen. Den spelade vi in med skådespelaren Erik Bolin och den kan ni lyssna på här (eller på någon av de andra ställena för ljudböcker):

Sökarna på Storytel

Fler blogginlägg

Blogg

Melika Zakariae i SVT om “8 Diagnoser”

Melika Zakariae i SVT om “8 Diagnoser” Melika Zakariae var med i SVT och pratade om sin bok “8 Diagnoser” där hon öppet berättar om att det bakom den framgångsrika ytan pågått en tuff kamp med sexuella övergrepp och flera diagnoser att hantera. Hon väljer att berätta för att det är viktigt, för att andra

Läs mer »
Blogg

Boken Brottarbröder blir film

Daniel Fridell gör filmen Brottarbröder Den omtalade boken Brottarbröder : en fight för livet” om bröderna Martin och Jimmy Lidbergs tuffa uppväxt och framgångsrika idrottskarriär, är nu i utvecklingsfasen för att bli film i regi av den prisbelönte regissören Daniel Fridell. Storyhood är med under utvecklingsfasen av filmprojektet. Och vi precis som alla andra inbladade

Läs mer »
Blogg

Dorpec gästade Navid Modiris podd Hur Kan Vi?

  Dorpec gästade den populära samtalspodden Hur Kan vi? Det blev ett oerhört starkt samtal som ni verkligen borde lyssna/titta på. i hittar det antingen på Acast, Itunes eller så kan man titta på youtube Boken Kobanesydromet där Dorpec berätter om sina upplevelser kan ni beställa nedan.

Läs mer »
Scroll to Top