Om trauman som aldrig går bort

Det är nästan omöjligt att ta in alla bilder och vittnesmål som kommer från krigets Ukraina. Kriget påverkar människorna på ett sätt som går långt utöver de fysiska och materiella skadorna, det skapar trauman i individer och grupper som ofta varar i generationer.
För den svenske fysioterapeuten Dorpec väcker bilderna från Ukraina liv i hans egna upplevelser från när terrororganisationen IS, på höjden av sin makt, attackerade staden Kobane i norra Syrien. Som enda västerlänning var han på plats under hela slaget, från det att IS belägrade staden tills att de senare drevs iväg söderut mot sin huvudbas i Raqqah. Slaget om Kobane var ett slag som kan liknas vid slaget vi Stalingrad och det som nu sker i flera Ukrainska städer med strider i stadsmiljö, gata för gata, hus för hus.
Lyssna på när Dorpec gästar podcasten Tankeställaren där han berättar om vad kriget i Ukraina rör upp i honom. På ett naket och direkt sätt låter han oss få en inblick i de trauman ett krig orsakar.
Här nedan kan ni lyssna på Spotify, men ni kan även hitta det på Itunes och andra ställen för poddar, sök efter “Tankeställaren”
Dorpec har även skrivit boken Kobanesyndromet om sin upplevelser och han föreläser också för organisationer och företag och ni kan hitta honom på Instagram