Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Krigets fasor

Om trauman som aldrig går bort

Det är nästan omöjligt att ta in alla bilder och vittnesmål som kommer från krigets Ukraina. Kriget påverkar människorna på ett sätt som går långt utöver de fysiska och materiella skadorna, det skapar trauman i individer och grupper som ofta varar i generationer.

För den svenske fysioterapeuten Dorpec väcker bilderna från Ukraina liv i hans egna upplevelser från när terrororganisationen IS, på höjden av sin makt, attackerade staden Kobane i norra Syrien. Som enda västerlänning var han på plats under hela slaget, från det att IS belägrade staden tills att de senare drevs iväg söderut mot sin huvudbas i Raqqah. Slaget om Kobane var ett slag som kan liknas vid slaget vi Stalingrad och det som nu sker i flera Ukrainska städer med strider i stadsmiljö, gata för gata, hus för hus.

Lyssna på när Dorpec gästar podcasten Tankeställaren där han berättar om vad kriget i Ukraina rör upp i honom. På ett naket och direkt sätt låter han oss få en inblick i de trauman ett krig orsakar.

Här nedan kan ni lyssna på Spotify, men ni kan även hitta det på Itunes och andra ställen för poddar, sök efter “Tankeställaren”

Dorpec har även skrivit boken Kobanesyndromet om sin upplevelser och han föreläser också för organisationer och företag och ni kan hitta honom på Instagram

Fler blogginlägg

Blogg

Boken Brottarbröder blir film

Daniel Fridell gör filmen Brottarbröder Den omtalade boken Brottarbröder : en fight för livet” om bröderna Martin och Jimmy Lidbergs tuffa uppväxt och framgångsrika idrottskarriär, är nu i utvecklingsfasen för att bli film i regi av den prisbelönte regissören Daniel Fridell. Storyhood är med under utvecklingsfasen av filmprojektet. Och vi precis som alla andra inbladade

Läs mer »
Blogg

Cyril & Stig summerar året

Cyril årsbästa 2021 Cyril Hellman och Stig Larsson som har podcasten “Cyril & Stig” avslutar året med en årskrönika. Här kan ni läsa Cyril Hellmans kulturfavoriter. Stig väljer av personliga anledningar att inte lista sina favoriter varken hos oss på Storyhood eller Expressen Kultur där han annars är knuten som recensent. Cyril Hellmans årslista 2021:

Läs mer »
Blogg

Stort intresse för Kaj Linnas romandebut

Kaj Linna släpper bok skriven under sin tid i fängelse I september släpps Kaj Linnas skönlitterära debut Gäststjärnan. Boken är den första i serien Nemesis och skrevs av under hans tid i fängelse, oskyldigt dömd för rånmord. Totalt består serien av fem böcker. — Arbetet med Nemesisböckerna var det enda som ingen kunde komma åt,

Läs mer »
Scroll to Top