Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Kritisera inte vad ni inte förstår

Cyril Hellman skriver om debatten kring poddaren Joe Rogan

Historien med podcastaren Joe Rogan känns igen. Humoristisk provokatör anställs av etablerad media för att publiken älskar honom. Han fortsätter sin vana trogen att provocera vilket upprör den politisk korrekta intelligentian så mycket att han gör nya arbetsgivaren obekväm och någon form av anpassning sker.  I värsta fall som när Aftonbladet anställde Alex Schulman och han gjorde total avbön för sitt forna jag och tidningen plötsligt stod med ytterligare en mainstream krönikör, eller snarare kåsör, i mängden som i stället gav ny plats åt en kommande gränsöverskridare där ute.

Nordamerikanska aktörer som Joe Rogan (podcastvärd), Jordan B Peterson (psykolog,religonsfilosof, författare) , svenska aktörer som Navid Modiri (podcastare, författare, journalist), Victor Almeida (youtubefenomen Dialogiskt med miljonpublik i utsatta förorter) riktar sig särskilt till outbildade unga män (80 % av lyssnarna i Rogans fall) och kvinnor som inte är mottagliga för det borgarpressen och pk-medelklassen vill köra upp i röven på dem. De fångar istället upp den här gruppen och låter dem lyssna till intressanta samtal och dialog innan det är för sent. Innan högerpopulister, islamister, nationalister eller andra extremister i värsta fall lyckas fånga upp dem.

Det är nu allmän känt att världens populäraste podcast The Joe Rogan Experience med 200 miljoner streams i månaden köpts för en 100 miljoner dollar av svenska Spotify. Den före detta kampsortaren och komikern har släppt 1772 avsnitt, ofta upp till fyra timmar långa, där gästerna till skillnad mot i de flesta andra former av media får prata till punkt. Man kan fråga sig vad det säger om ett lands mediala utbud och medelklassarroganta journalister när den största podcasten leds av en kampsportnörd som gillar att bli stenad med sina polare? Eller vad säger det om människors längtan efter långa transparenta samtal där man kan höra så långa samtal om sömn, hårdrock, historia eller neurologi?

Fyra av dessa långa avsnitt har haft vaccinmotståndare som fått 170 amerikanska läkare och forskare att skriva ett upprop som gjorde den gamle hippien Neil Young så upprörd att han tog bort sin musik från Spotify (för att i stället sälja musiken med specialerbjudanden hos Amazon), kort därefter följde hans vänner Joni Mitchell och Nils Lofgren efter, den senare med färre månatliga streams än Ulf Lundell.

Rogan ställer förvisso i sin podd frågor men framför allt är Joe Rogan en lyssnare. Och han är ingen journalist. Det är viktigt. För hans stora målgrupp har sedan länge tappat förtroende för journalister såväl som politiker. Jag har lyssnat till underhållande samlat med musiker och idrottsmän. Ifråga om politiker har jag enbart lyssnat till avsnittet med Bernie Sanders som jag fick intryck av att Joe Rogan stöttade.

Expressen kulturredaktör Victor Malm upprördes (Expressen 3 februari) över att en seriös morgontidning som Svenska Dagbladet ens gav plats åt Navid Modiri (SvD 2 februari), allmänt sedd som Sveriges Joe Rogan, för en mycket träffande analys om situationen med Joe Rogan/spotify/Neil Young/ny media vs gammel media.

Malm upprörs fortfarande över att Modiris podcast för tre år sedan gästades av nazisten Ingrid Carlqvist. Jag själv med judiskt påbrå upprördes inte då, inte nu. Jag ser nämligen att varje gång en förintelseförnekare får komma till tals följs det av en debatt där denne motbevisas. Liberalismen i ett nötskal. Och Malm nämner så klart inte återkommande gästen, etnologen och rabbin Dan Korn. Inte heller nämnde han att till Modiris gäster hör Expos Daniel Poohl, fd vänsterpartisten/vågmästaren Amineh Kakabaveh, konstnären Lars Vilks, publicisten och programdirektören Jan Helin, historikern Lars Trädgårdh och jag själv. (Av hans 180 avsnitt är dock det bästa samtalet med fd skinnhuvudet Kimmie Åhlen.) Victor Malm valde i stället att beljuga Modiri när han i en debattartikel beskyllde honom för saker han inte skrivit i sin Svd-artikel. Som att han skulle vara emot forskning och journalistik (flera etablerade forskare och journalister gästar podden).

Malm avslutade sitt arroganta svar i Expressen (4 februari) till Modiri med att vissa samtal inte är värda att ha. Symptomatiskt för debatten kring Joe Rogans raison d’etre. En människosyn och ett förakt som inte är okej, enligt mig. Som inte anstår en redaktör på en liberal tidning.

Jag riktar mig till all etablerad media inklusive public service. Häng med i tiden. Släpp på den interna pk-censuren, släpp in de som Victor Malm menar inte är värda att få höra samtala. Det var Malms attityd som gjorde att SD blev Sveriges tredje största parti och att likväl övriga partier liksom media slutligen följde dem i debatten. I år är det tjugo år sedan Michael Moores Bowling for Columbine gick upp på bio om skolskjutningarna i Columbine, Colorado. Dåtidens politiska korrekta kulturskribenter älskade Marilyn Mansons (som fick bära hundhuvudet för skjutningarna) svar på vad han skulle ha sagt till förövarna om han fått chansen: ”Jag hade inte sagt något. Jag skulle ha lyssnat till vad de hade säga för det är antagligen vad ingen tidigare gjort.” The times they are a-changin.

Cyril Hellman

Författare, journalist, statsvetare, socialarbetare. Aktuell med boken Stefan Jarl – en intervjubok 2005-2021 (Stevali Fakta).  Driver tillsammans med författaren Stig Larsson podcasten Cyril och Stig – I otakt med samtiden som nästa vecka gästas av Navid Modiri.

Om ni vill höra mer om Cyril Hellman kan ni lyssna när han gästade podcasten Tankeställaren med Melika Zakariae och berättade öppenhjärtigt om sin uppväxt och när han drabbades av en psykos under arbetet med boken Mitt Mörka Hjärta

Fler blogginlägg

Blogg

Snart släpps 8 Diagnoser : det var f#n inte lätt

Gamern, entreprenören, bloggaren … Melika Zakariae kan gå under många titlar. Snart släpps hennes efterlängtade bok, 8 Diagnoser där hon berättar om sitt liv, om föräldrarnas flykt till Sverige, om övergrepp, om hur hon mot alla odds lyckades kämpa sig fram och nå framgång som bloggare, fotograf, DJ och Gamer. Under ytan pågick en kamp

Läs mer »
Blogg

Cyril & Stig spelar in hos Storyhood

Podcasten “Cyril & Stig” gör en nylansering och börjar spela in i vår studio. Nu är första avsnittet ute som gästades av regissören Mekail Jalaho. Det blev ett väldigt intressant samtal om gängkriminalitet, integration, klan och kultur. Cyril Hellman skriver här om avsnittet … Dagens gäst är svensksomaliern Mekail ”Micke” Jalaho, regissör och socialarbetare. Både

Läs mer »
Blogg

Gammal är alltid äldst

Vi släpper ljudboksversionen av den humoristiska skrönan ”Gammal är alltid äldst” av författaren och entreprenören Carl Plogbäck Den nittioett år gamla kemisten Willy hittar efter mer än fyrtio års forskning äntligen lösningen på ett preparat som gör äldre människor unga på nytt. Det finns emellertid ett problem. För att säkra produktionen till landets pensionärer behövs

Läs mer »
Scroll to Top