Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Sprickan – drömmen om Europa

Hallex Berry Nyame skriver gripande och uppslitande – med sitt eget liv som bakgrund

Sprickan: Drömmen om Europa är en gripande berättelse om spruckna drömmar, migration, utsatthet och den unga Adamma – som likt många andra afrikaner drömmer om Europa. Boken är en roman som ligger nära verkligheten och är inspirerad av författaren Hallex Berry Nyames möten med migranter och ensamkommande flyktingar.

— Jag vill med boken säga till alla att drömmar kan bli verklighet. Jag behandlades oerhört illa som barn och drömde mig bort och flydde in i fantasier när det kändes som jobbigast. När jag kom till Sverige tog jag mig an ett helt främmande språk och bestämde mig för att uppnå min dröm om att skriva – och dessutom på det språk jag lärt mig bemästra i tidiga tonåren. I skrivande och skapande finns en otrolig kraft, säger Hallex Berry Nyames.

I Berry Nyames debut får vi följa Adamma, vars dröm om Europa känns lika ouppnåelig som orealistisk. En dag får hon chansen som hon länge drömt om, men ingenting visar sig bli som hon tänkt. Hon blir sviken, lurad och tvingas ut i prostitution.

Boken är en roman som ligger nära verkligheten, byggd delvis på egna upplevelser och möten med migranter och ensamkommande flyktingar.

Författaren Hallex Berry Nyame kom till Sverige som tolvåring från Kamerun. Som barn utsattes hon för misshandel och kontrollerades minutiöst. Hallex förstod tidigt kraften i berättande och började skapa berättelser och drömmar för att hitta kraft och vägar framåt. I Sverige läste Hallex journalistik på universitetet och skrev sedan en masteruppsats i mänskliga rättigheter – om ensamkommande flyktingar.

”Det här kändes som den sista pusselbiten för att acceptera allt som hänt och kunna gå vidare. Under så lång tid hade hennes tillvaro kretsat kring tanken på att få stanna. Möjligheterna. Men kanske än mer hade tankarna handlat om skräcken över att skickas iväg. Skräcken över att tvingas tillbaka till det hon flytt ifrån, helvetet. Till hans händer, till hans smutsiga kropp, de andra männen. Hon hade varit som en gisslan, fångad mellan dessa extremer, mellan hoppet och helvetet. Smärtan, rädslan och skammen som kantat hennes flykt. Hela hennes liv. Skräcken hade drivit henne in i en ogenomtränglig mur av oro. Meningen: ’Nej tyvärr, du får inte stanna’ hade hemsökt henne på nätterna tillsammans med alla minnesbilder.” — ur boken

Hallex Berry Nyame har läst journalistik på universitetet och skrivit en masteruppsats i ämnet mänskliga rättigheter – om ensamkommande flyktingar. Hon har skrivit och skapat sedan en tidig ålder. Sprickan: Drömmen om Europa är hennes debutroman.

Fler projekt

Projekt

Sprickan – drömmen om Europa

Hallex Berry Nyame skriver gripande och uppslitande – med sitt eget liv som bakgrund Sprickan: Drömmen om Europa är en gripande berättelse om spruckna drömmar, migration, utsatthet och den unga Adamma – som likt många andra afrikaner drömmer om Europa. Boken är en roman som ligger nära verkligheten och är inspirerad av författaren Hallex Berry

Läs mer »
Projekt

Svartenbrandt : Sveriges farligaste man

En exklusiv biografi om brotten och mannen som skakade Sverige Under fyra decennier var Lars-Inge Svartenbrandt en av Sveriges mest omskrivna brottslingar. Han kallades för Sveriges farligaste man, var inblandad i spektakulära rån, sköt med automatvapen mot poliser och rymde från fängelser.  Han blev en närmast mytomspunnen person, ett monster som föräldrar skrämde sina barn

Läs mer »
Projekt

8 diagnoser – Det var fan inte lätt

Melika Zakariae är en ung och framgångsrik entreprenör och allt hon bestämmer sig för tycks bli verklighet. Hon har gjort sig ett namn som bloggare, fotograf, DJ och sedan startat en egen tidning. Men bakom framgången finns en svår kamp som inte syns på ytan. I 8 diagnoser får vi följa Melika som söker svar

Läs mer »
Scroll to Top